20 Mart 2018 Salı

SULTAN NEWRUZ



La feta illa ali la seyfe illa zülfikar
21 Mart günü:
1-İmam Ali’nin Kabe’de doğmuştur.
2)İmam Ali ve Fatimatü-z Zehra ile 21 Martta evlenmiştir.
3) Hz. Muhammed’in Nübüvveti’nin kendisine tebliğ edildiği gündür.
4) Aynı zamanda: Hz. Muhammed (AS), İmam Ali’yi Gadir Hum da, son veda haccında “Maide Süresi 5 / 67. ayete” göre övmesi ve Ehli Beyt’ini emanet etmesi 21-22 Marta rastlar.

Tanrı dünyayı, gece ile gündüzün eşit olduğu 21-22 Mart, Nevruzda yaratmıştır.
Bunun gibi nevruz günü için çok sayıda bölgelere ve toplumlara göre değişen söylenceler mevcuttur.
Her toplum Nevruz’a kendisinden bir değer katarak onu özümsemiş ve yaşatmıştır..
------------------------------------------------------
La feta illa ali la seyfe illa zülfikar; ““Zülfikar’dan başka kılıç, Ali’den başka da yiğit yoktur.” demektir. Zülfikar, cümleden de anlaşılabileceği gibi Hz. Ali’nin kılıcına verilen addır.
Hz. Ali, alemlerin nebisi, cihan peygamberi Hz. Muhammed Efendimiz’in emmi oğlu aynı zamanda da damadı ve dört büyük halifeden biridir. Ucu çatal şeklindeki çift başlı ünlü kılıcına Zülfikar denmektedir.
La feta; Arapça’da yiğit, kahraman manasına, la seyfe de kılıç manasına gelmekte, illa ise yoktur anlamındaki olumsuzluk kelimesidir.
La feta illa Ali: Ali’den başka kahraman yoktur; la seyfe illa zülfikar: Zülfikar adlı kılıçtan başka kılıç yoktur manasına gelen, Hz.Ali’yi onurlandırmak için söylenmiş bir sözdür.
Kesin olarak bilinmemekle birlikte rivayetlere göre, Uhud Savaşı’ndan sonra gökten peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e indirilen Zülfikar kılıcı, Ali’ye Muhammed S.A.V. tarafından armağan edilmiştir.