1 Mayıs 2022 Pazar





 1 Mayıs Nasıl Doğdu ?


Dünyada ilk işçi eylemi,1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde ağır şartlarda,uzun mesai yapan taş ve inşaat işçileri'nin, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar düzenledikleri yürüyüştür.

Bu eylemden tam 30 sene sonra ,1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan bu gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'önyargı duvarı yıkıldı' şeklinde yorumlandı.

Grev ve gösteriler, 1 Mayıs'tan sonra da devam etti. İşçilerin çoğu 3 Mayıs'ta sokaklara çıktılar. McCormick'e ait fabrikadan atılan ve grevde olan işçiler de miting yaptılar. Miting sona ermek üzereyken McCormick fabrika düdüğünü çalarak, içerdeki grev kırıcıları dışarı çıkarttı. Grev kırıcıları protesto etmek için bir grup işçi fabrikaya yöneldi. İşçilere ateş eden polis, 4 işçinin ölmesine, onlarcasının yaralanmasına sebep oldu.

Bu saldırıyı protesto etmek için 4 Mayıs'ta Haymarket Alanı'nda miting düzenlendi. Miting tam dağılırken, kürsünün önüne bir bomba atıldı.Polislerin hemen önünde patlayan bomba sebebiyle 7 polis öldü, 69'u yaralandı. Yüzlerce işçi asılsız ithamlarla tutuklandı.Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi.

1889`da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi.

Bu tarihten sonra 1 Mayıs,değişik isimler altında olsa da,dünyada "İşçi Bayramı" olarak kutlanır oldu