30 Temmuz 2012 Pazartesi

Malatya'da Aleviler'e linç

Malatya'da Aleviler'e linç

Malatya'da Aleviler'e linç

Alevilere yönelik saldırılar devam ediyor...

Malatya'da Aleviler'e linç 
 Malatya'nın Doğanşehir İlçesine bağlı Sürgü Beldesinde Alevi yurttaşların evlerine saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda evler taşlanırken, "Sürgü Alevilere mezar olacak", "Sürgü Kürtlere mezar olacak" sloganları atıldı.


Doğanşehir'in Sürgü Beldesi'nde Alevilerin yaşadığı bölgede ramazan davulcuları ile Aleviler arasında çıkan tartışman Alevilere yönelik bir linçe dönüştü. Tartışmanın ardından mahalleye gelen yüzlerce kişi Alevilerin evlerine saldırdı.
 Jandarma ve polisse dün gece başlayan olayları engellemedi. Beldede gün boyu saldırıya uğrayan Alevi vatandaşlar evlerinden çıkamadı. Saldırganlar belirledikleri 10'a yakın ailenin beldeden gitmemesi halinde evleri yakacakları tehdidinde bulunurken, saldırganlardan hiç kimse gözaltına bile alınmadı. Cumartesi günü yaşanan tartışmadan sonra gece mahalleye gelen yüzlerce kişi başta Evli ailesi olmak üzere bazı evleri taşladı. “Pis Aleviler”, “Pis Kürtler” şeklinde slogan atan grubun olay yerine gelen jandarma tarafından engellenmediği belirtildi.


Saldırı iki gündür aralıksız sürerken, konuyla ilgili evi taşlanan ailelerden Fidan Evli yaşananları Yol Televizyonu’na değerlendirdi. 
Kendilerinin Alevi olduklarının bilinmesine rağmen bilinçli bir şekilde davulcuların her gece ısrarla davul çaldığını belirten Fidan Evli daha önce de oruç tutmadıkları için hakarete maruz kaldıklarını ifade etti. 
Cumartesi gecesi davulcu bir gençle ablası arasında tartışma çıktığını ve davulcu tarafından “Bugün bir kişiyiz yarın daha çok geliriz” diye tehdit edildiklerini söyleyen Evli, çıkan tartışmadan bir gün sona yüzlerce kişinin evlerinin önüne geldiğini anlattı. Saldırganların kimliklerine ve inançlarına küfürler ettiğini anlatan Fidan Evli, bir süre sonra evlerinin taşlandığını, grubun içinden bazılarının kendilerine ateş ettiklerini söyledi.
Jandarmanın saldırganlara müdahale etmediğini, bir süre sonra evlerine gelen bir komutanın ‘Sizi buradan götürelim’ teklifinde bulunduğunu anlatan Evli, kendilerinin gitmesi halinde sıranın diğer Alevilere geleceğini bildikleri için bu teklifi kabul etmediklerini söyledi. Saldırgan gruptan kimsenin gözaltına alınmadığının bilgisini de veren Evli, yetkilileri görevlerini yapmaya çağırdı.
Jandarmaya haber verilmesine rağmen bütün gece müdahale edilmediğini ifade eden mahalle sakinleri önlem alınmaması durumunda olayların daha da büyüyeceğini söyledi.
Sürgü’deki olayların etkisi bugün de devam etti. Saldırıya uğrayan aileler gün boyu evlerinden çıkamadı. Fidan Evli, saldırgan grubun, 10 ailenin beldeyi terk etmesini istediğini, aksi takdirde evlerini yakacakları tehdidinde bulunduklarını anlattı. Evlerinin önüne gelen kişilerin, beldeyi terk etmeleri için tehditlerini sürdürdüğünü de söyleyen Evli, “Jandarma bir gün önce gruba bizi buradan göndereceklerini söylemiş. Tüm yaşadıklarımıza rağmen jandarma ve polis bir şey yapmıyor. Vekilleri arıyoruz herkes sorunu çözeceğiz diyor ama kapımızdan hâlâ bağırıyorlar. 15 kişi evde sıkıştık kaldık. Evimizi terk etmeyeceğiz” diye yaşadıklarını anlattı.
Gerginlik devam ediyor.
PSAKD ve CHP Olay yerinde
Bu arada Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şube Başkanı Songül Canpolat, CHP İl Başkanı Enver Kiraz ve bazı sivil toplum örgütü yetkilileri kasabaya giderek, olaylar hakkında bilgi aldılar. CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman, CHP belde yönetimi ve ailenin akrabaları, Sürgü Belediye Başkanı Faruk Taşdemir ile görüştü.
Belediye Başkanı, ailenin sürgün edilmesini istedi
Görüşme sırasında konuşan Sürgü Belediye Başkanı Faruk Taşdemir, dışarıdan müdahale istemediğini ve iki tarafla görüşeceğini belirterek, davulcuya saldıran ailenin bölgeden gönderilmesi gerektiğini savundu. Buna itiraz eden CHP İl Başkanı Enver Kiraz ve Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman, Başkan Taşdemir'e sert tepki gösterdi. Karaman, ne zamana kadar birilerinin beldeden gönderileceğini sorarak, “Gelecek yıl yine benzer sorunlar çıkacak o zaman tekrar mı birilerini göndereceksiniz? Bu ne zamana kadar devam edecek?” dedi.
Belediye Başkanı Taşdemir, ayrıca olayın basına ve STK’lara yansıtılmadan çözülebileceğini iddia ederek, “Partiler, basın katılırsa çözemeyiz” açıklamalarında bulundu.

'Yeni Alevi katliamına seyirci kalmayacağız'
Malatya Sürgü'de sünni bir grubun Alevilere karşı yeniden eylem yapmayı planladığını açıklayan Haci Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, İçişleri Bakanını ve Malatya Valisini acilen göreve çağırdı. Vakıf, "Biz aleviler yeni bir Alevi katliamına seyirci kalmayacağız" dedi.
Haci Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Malatya Sürgü'de Alevilere yönelik baskılara ilişkin açıklama yaptı.
Haci Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, uzun süredir Aleviler üzerinden yürütülen ayrımcı ve gergin siyasetin sonunda Anadolu'nun birçok kentinde sünnileri alevilere karşı kışkırtmaya başladığına dikkat çekti.
Malatya Sürgü'de dün gece, Alevi bir ailenin evinin önünde ısrarla ve tacize varan bir biçimde davul çalındığını, ramazan davulcusu ile aile arasinda yaşanan tartışma sonrasında, ilçede yaşayan sünnilerin kalabalık bir toplulukla ve ellerinde silahlarla, Alevi ailenin evine doğru yürüyüş yaptıkları hatırlatıldı. Uzun süre sonra olay yerine gelen jandarmanın kalabalığı durdurduğu, ancak başlayan gerginliğin sürdüğü kaydedildi.
Yeniden yürüyüş yapmayı planlayan sünni grubun, "Aleviler burayı terk edin" şeklinde slogan attığı bildirildi.
Saldırıları kınayan Haci Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, İçişleri Bakanını ve Malatya Valisini acilen göreve çağırdı, "Biz aleviler yeni bir Alevi katliamına seyirci kalmayacağız" diye ekledi.

Hiç yorum yok: