3 Temmuz 2013 Çarşamba

Madımak Anma etkinlikleri..2013


Madımak Anma etkinlikleri..2013

Taksim'de "Madımak" anması
Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenler, Taksim Meydanı'nda mum yakılarak anıldı.

Beyoğlu Forumu üyesi yaklaşık 100 kişilik grup Taksim Meydanı'nda bir araya geldi. Grup burada Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. "Sivas'ı unutma unutturma" şeklinde sloganlar atan grup, Sivas olaylarında ölen kişilerin isimleri tek tek saydı. Daha sonra Sivas olaylarında ölenleri için mumlar yakan grup, ölenler için karanfil de bıraktı.

Öte yandan, "Gezi Parkı" eylemlerinde hayatını kaybeden 4 kişiyi de anan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KADIKÖY

Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993 yılındaki katliamda öldürülen 35 kişi Kadıköy'de düzenlenen yürüyüş ile anıldı. Katliamın 20'inci yıl dönümünde Yoğurtçu Parkı ve Diren Kadıköy Forumu tarafından düzenlenen anma yürüyüşüne yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Kadıköy Altıyol'da toplanan gruplar ellerinde 'Parklar birleşiyor, 20 yılda ne değişti', 'Gezi tutsaklarına özgürlük' dövizleri ile 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' ve 'Sivas'ın ışığı sönmeyecek" şeklinde sloganlar atarak yürüdü.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ESKİŞEHİR'DE 500 KİŞİ SİVAS KATLİAMININ YILDÖNÜMÜNDE YÜRÜYÜŞ YAPTI


ESKİŞEHİR'de yaklaşık 500 kişi, Sivas katliamının 20'inci yılında ölenlerin anısına yürüyüş yaptı.

Atatürk Bulvarı Migros Mağazası önünde akşam saatinde toplanan kalabalık ellerinde pankart, döviz ve Sivas'ta ölenlerin fotoğraflarıyla yürüdü. Çeşitli slogan atan kalabalık Cemevi önünde yürüyüşü tamamladı. Burada Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Banu Gürlek, Sivas katliamının ateşinin 20 yıldır yürekleri yakmaya devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:
2 Temmuz 1993 de Sivas'ta yaşanan ve insanlık suçu olarak tarihe geçen katliamın üzerinden tam 20 yıl geçti. 20 yıldır yüreğimizi yakan Sivas katliamını yapanlar, onları kışkırtanları çarpık demokrasi anlayışı ile 20 yıldır katiller korunup kollayanları lanetliyoruz. Katliam Türkiye'de yaşayan çeşitli inanç ve mezheplerden halkımızın umudu ve aydınlık geleceği olan aydın, yazan ve sanatçıların da içinde olduğu 35 insanın ırkçı gerici güçler tarafından katledilmesiyle insanlık tarihine kara leke ve büyük bir utanç olarak geçmiştir. Sivas katliamı bilinçli olarak karanlık bırakılarak unutturulmak istenmiştir. Geçmişte Maraş, Çorum ve ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan katliamları tertip eden ve faillerini koruyan zihniyet, aradan geçen 20 yıla rağmen bugün de varlıklarını sürdürmektedir. Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla öldürüldüğü açıkça belli olan Ethem Sarısülük'ün koruyanlar ile Sivas katliamını yaptıran ve katillerini koruyan zihniyet maalesef aynıdır."

Yapılan basın açıklamasından sonra Doğançayır Semah Grubu gösteri sundu. Gösterinin ardından kalabalık olaysız şekilde dağıldı.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



MERSİN'DE SİVAS ANMASI


MERSİN'de Sivas Olaylarının 20'inci yılında yaşamını yitirenler anıldı. 

Sivas olaylarını anmak için Forum Alışveriş ve Yaşam Merkezi'ndeki Atıf Yılmaz Meydanı'nda yaklaşık bin kişi bir araya geldi. Ellerinde "Sizin hiç babanız yandı mı?', "Madımak utanç müzesi olsun', "İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz', ‘Dün Yavuz, bugün Tayyip. Boyun eğmeyeceğiz', "Zalimlere inat yaşasın hayat', "Hukukunuz aklasa da davamız sürüyor', "Madımak yanıyor katliam sürüyor' yazılı dövizler ve olaylarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan grup çeşitli sloganlar attı. 

Sivil Toplum örgütü ve aydınlar tarafından günün anlam ve önemine anlatan konuşmaların yapılmasının ardından yaşamlarını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra ise yaşamlarını kaybedenlerin anısına alanda bulunan havuzun çevresinde mumlar yakılırken gruplar ve sanatçılar tarafından mini konserler verildi. Konserin sonun da ise geçmişte günümüzde yaşanan olaylar sinevizyon aracılığıyla anmaya katılanlara gösterilirken, poliste çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı.

Öte yandan, Forum AVM önünde toplanan grup Çevik Kuvvet eşliğinde Barış Meydanı'na yürüdü. Yapılan kısa bir açıklamanın ardından grup burada, yanlarında getirdikleri karanfilleri denize bıraktı. Olaysız şekilde ayrıldı.





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



MADIMAK'TA ÖLENLER BODRUM'DA ANILDI


MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen mitingle, Sivas Madımak'ta yanarak ölenler türkü ve ağıtlarla anıldı. 

Madımak Oteli'nde yanarak hayatını kaybeden 33'ü aydın, düşünür, yazar ile 2'si otel çalışanı 35 kişiyi anmak için Bodrum Belediye Meydanı'nda Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından miting düzenlendi. Ellerinde 'Sivası Unutma Unutturma', 'Sivas'ın Katilleri Serbest Geziyor', 'Ateşte Semah Döndüler' ve 'İnsanlık Suçu Affedilemez' yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 600 kişi 'Pir Sultanlar Ölmez' sloganı attı. Ölenlerin fotoğrafları belediye meydanına asıldı, isimlerinin bulunduğu pankartlar karanfillerle süslendi. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın'ın da aralarında bulunduğu mitingte basın açıklamasını dernek Başkan Yardımcısı Abidin Ayhan yaptı. Ayhan, "Yobazların insanlıktan çıkmış vahşet içerisindeki görüntülerine karşı, canavarlaşmış topluluğu engellemekle görevli güvenlik güçlerinin nazik tavırlarını da, siyasilerin aymazlığını da unutmadık, unutmayacağız. 2 Temmuz 1993 günü evrensel bir anma günü olarak kabul edilmelidir. Madımak Oteli Utanç Müzesi yapılmalı, bu olaylar bir daha yaşanmamalıdır" dedi. 

Basın açıklaması ve miting sazlı sözlü türkülerle sona erdi.





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ŞANLIURFA'DA MADIMAK'I PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ




ŞANLIURFA'da, 20 yıl önce Sivas'ın Madımak Oteli'nde 35 kişinin yakılarak öldürülmesi, düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.Sivas Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993 yılında 35 kişinin yakılarak öldürülmesi akşam saatlerinde Şanlıurfa'da 200 kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Topçu Meydanı önünde toplanan grup, slogan atarak Ahmet Bahçivar İş Merkezi'ne yürüdü. Polisin önlem aldığı alanda ellerinde 'Sigara' ile yakmanın cezası 75 TL, tribünde meşale yakmak 1750 TL, Sivas'ta 37 kişinin diri diri yakmanın cezası yok', 'Gezi'de sıktığınız suyu Sivas'a sıksaydınız bu kadar can yanmazdı', 'Yobaz yaktı, devlet baktı, AKP sakladı, Yargı akladı', 'TOMA'larla hakkını arayan insanlara sıktığınız suyu Madımak'ta sıksaydınız 37 canı yitirmezdik', 'Sivas'ta yangın hiç sönmeyecek' yazılı dövizleri taşıyan grup üyeleri, hükümet aleyhine slogan attı. Grup adına basın açıklamasını okuyan İnsan hakları Derneği Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, Sivas, Baş bağlar, Uludere katliamlarının aydınlatılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

Bugün Sivas katliamının üzerinden 20 yıl geçmesine karşın, diğer politik katliamlarda olduğu gibi bütün deliler yok edilmiş, olayların gerçek yönlendiricileri yargı karşısına çıkarılmamış, bir şekilde tutulup yargılananlar kollanmış, hafif cezalarla göstermelik kararlar verilerek adeta suçlular ödüllendirilmiştir. Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesi kararına "Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun' diyebilen başbakan Erdoğan'da şunu iyi bilmeli ki alınan bu hukuksuz kararda hayır değil daha fazla hukuka olan güvensizliği artıracak, toplumsal barışı dinamitleyecek kararlardır." Açıklamanın ardından grup olaysız şekilde dağıldı.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANKARA.................
Sivas olaylarının 20'nci yılında, Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden 35 kişi, Ankara'da düzenlenen mitingde anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde düzenlenen miting öncesi gruplar Sıhhiye Toros Sokak'ta bir araya geldi. Bazı siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunduğu, sendika, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, mitingin yapılacağı Kolej Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti. Olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının da bulunduğu grubun geçtiği güzergah trafiğe kapatıldı.


Gruptakiler, yürüyüş boyunca, 2 Temmuz 1993'te hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyarak çeşitli sloganlar attı. Etkinliğe katılanlar, Kolej Kavşağı'ndaki miting alanına tek tek aranarak alındı. Güvenlik güçlerinin yoğun önlem aldığı miting, Sivas'taki olaylarda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı. Mitingte yapılan konuşmalarda, Sivas olaylarını unutmayacaklarını ve unutturmayacakları dile getirildi. Madımak Mitingine Ankara'da çıkan Gezi Parkı olaylarında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün yakınlarıda katıldı.








-------------------------------------------------------------------------------------------------
İZMİR'DE YÜRÜYÜŞLÜ MADIMAK ANMASI
Turaç TOP / İZMİR, (DHA)

SİVAS'ta Madımak Oteli'nde çıkarılan yangında ölen 33 yazar, aydın, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı, olayın 20'nci yılında İzmir'de yürüyüşle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan, aralarında çeşitli parti, sendika, sivil toplum kuruluşları ve vakıf üyelerinin bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, sloganlarla Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. "Sivas'ı unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankart açan ve ölenlerin fotoğraflarını taşıyan kalabalık, meydanda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Gruplar adına yapılan ortak açıklamada, faşizm geleneğinin ülkenin her yerinde sürdürüldüğü, boyun eğilmeyeceği dile getirildi.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




KATLEDİLEN AYDIN VE SANATÇILAR BALIKESİR'DE ANILDI
Hilmi DUYAR-Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, (DHA)

BALIKESİR Demokrasi ve Emek Platformu'nun Sivas Katliamı'nın 20. yıldönümü nedeniyle düzenlediği etkinlikte, Madımak Oteli'nde katledilen aralarında Balıkesirli İnci Türk'ün de yeraldığı aydın ve sanatçılar anıldı. 



Yeşiller Meydanı'nda saat 18.00'de düzenlenen anma törenine, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı. Sivas'taki Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren aydın ve sanatçılar için saygı duruşunda bulunuldu. Katledilen 35 kişinin isimleri tek tek okunurken, meydandakiler 'Burada' diye ses verdi. Gruptakiler, 'Sivas'ı unutma, unutturma', 'Birleşe birleşe kazanacağız' diye sloganlar attı. Hacı Bektaşi Veli Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Cemevi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ali Çiçek, "Sayın Başbakan, 'Bizler-onlar' söylemini bırakınız, kefenli siyaset yapmayınız, nefret dilinden vazgeçiniz. Hani diyordunuz ya, 'Biz yaradılanı severiz, yaradandan ötürü' o halde kafatası kırılarak öldürülen Abdullah Cömert'i de seviniz, başından silahla vurularak öldürülen Ethem Sarısülük'ü, Adana'da köprüden düşerek hayatını kaybeden Komiser Mustafa Sarı'yı da seviniz. Mehmet Ayvalıtaş'ı da, İrfan Tuna'yı da seviniz. Bunlar da yaradanın yarattıkları değil mi, bir ananın doğurduğu fidanlar değil mi? Madımak'ta yanarken bile bu güzel ülkemin karartılmak istenen geleceğine ışık olan aydınlarımızı rahmetle anıyor ve anıları önünde saygı ile eğiliyoruz" dedi. 




Hiç yorum yok: