1 Ekim 2016 Cumartesi

Muharrem Orucu Nedir? Muharrem Orucu Niçin Tutulur?


Oruç; insanlara her türlü kötülükleri yaptıran hırs, nefis, tamah ve şeytani duyguları ıslah etmek için yapılan riyasız  ibadet, mükemmel bir nefis terbiyesidir. Oruç: insanın, kendi kendisini eğitme evresidir. Allah’ın rızasını kazanmak  için oruç tutmaya niyet etmiş bir  insan, o gün ne kadar  güçlükle karşılaşırsa karşılaşsın açlık ve susuzluğa sabreder. İşte oruç ile sabrı  arkadaş eyleyen insanlar; sadece bedenleri ne değil ruhlarına ve nefislerine de oruç tutturdukları için  her türlü kötülüken uzak durur  kimseyi rencide etmezler. Oruç, sadece yememek içmemek değildir. Oruç tutan insan; o gün yalan söylemeyecek, dedikodu yapmayacak, bir kalp  kırmayacak, kimsenin  namusuna kötü niyetle bakmayacak, bütün dünyevi duyguları ile oruç olacak ki, tuttuğu oruç kabul olsun,allah’ın rızasını kazanabilsin.
 
Oruçlu olan kişi; başkası tarafından hakarete uğrasa bile, “ben orucum” diye sabır gösermeli, karşılık vermeyerek eline, diline, beline sahip olmalıdır.

 Oruç Niçin tutulur?
1) Nefsimizi terbiye emek için tutulur.
2) Allah’ın rızalığını,sevgisini kazanmak için tutulur.
3) Allah’a şükranlığımız ifade etmek için tutulur.
4) Arzu ettiğimiz bir dileğimizin ilahi bir yardımla yerine gelmesi için tutulur.
5) Allah’ın bizleri görünür-görünmez kazadan beladan koruması için tutulur.
6) Bilmeyerek yaptığımız hatalardan dolayı allahtan af edilmek için tutulur.
7) Oruç, Muharrem Ayı’ında yasla matemle beraber tutulur.
Aleviler ve Bektaşiler  Muharrem Ayı’ının  ilk on iki gününü oruçlu olarak geçirirler. Bu günlerde, İmam Hüseyin’in ve yaranlarının susuz  bırakılmış olmasından dolayı su içilmez. Aşure günü İmam Hüseyin’in  mübarek başı gövdesinden ayrıldığı için bıçak kullanılmaz, et yenilmez. Bu günler matem günleri olduğu için traş olunmaz.Muharrem  Ay’ında cem yapılmaz, bağlama çalınmaz. En önemli ibadet ise tutulan oruçlardır. Muharremiyye’de her günün orucu karşılığında hangi sevabın kazanılacağı  şu ifadelerle anlatılır:
 
“Her kim aşure  günlerinde on gün oruç tutsa Hakk Sübhanehü ve Teala Hazretleri, ol kişiye on Mürsel peygamber sevabınca sevap verir.
Evvel günü saim olsa, Adem Peygamber  sevabınca sevap verir.
İkinci  gün saim olsa, Şit Peygamber  sevabınca sevap verir.
Üçüncü gün  oruçlu olsa , Zekeriya Peygamber  sevabınca sevap verir.
Dördüncü gün oruç tutsa, Cercis Peygamber sevabınca sevap verir.
Beşinci  gün oruçlu olsa  Eyyüb Peygamber  sevabınca sevap verir.
Altıncı gün oruçlu olsa İbrahim Peygamber  sevabınca  sevap verir.
Yedinci gün oruçlu olsa İsmail Peygamber  sevabınca sevap verir.
Sekizinci gün oruçlu olsa, Musa Peygamber  sevabınca sevap verir.
Dokuzuncu gün oruçlu olsa, İsa Peygamber  sevabınca sevap verir.
Onuncu gün  oruçlu olsa, Seyyid-ül Kevneyn ve Resül-üs sekaleyn, Habib-i Rabb-ül Alemin, Ahmed-i Mahmud, Eb-ul Kasım, Muhammed-ül Mustafa sevabınca  sevap  verir.”

Hiç yorum yok: